Hoe bescherm je jouw onderneming tegen ransomware?

Hoe bescherm je jouw onderneming tegen ransomware?

Ransomware


‘Ransomware bereikt historisch dieptepunt’, kopte Computable onlangs. Deze vorm van hacken vond eerder vooral plaats bij grote of specifieke bedrijven. Nu wordt dit meer gedaan op basis van recent ontdekte kwetsbaarheden in software. Dat is één van de reden dat wij – en vele branchegenoten met ons – hameren op het tijdig overstappen naar Windows 11. Het bijwerken van je software is één van de manieren om je beter te wapenen tegen cybercriminaliteit.

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van kwaadaardige software (ook wel malware genoemd) die de toegang tot bestanden of systemen blokkeert door deze te versleutelen met een soort digitale sleutel. Wanneer er wordt betaald kan de hacker de sleutel vrijgeven, waardoor de bestanden weer ontgrendeld worden. Vaak eist de hacker betaling in de vorm van crypto valuta zoals Bitcoin, omdat deze moeilijk terug te traceren zijn naar de hacker.

Hoe werkt ransomware?

  1. Infectie: de ransomware komt meestal op je computer via zwakke plekken in de software, besmette e-mailbijlagen, een geïnfecteerde website of andere kwetsbaarheid.
  2. Versleuteling: zodra de ransomware je systeem bereikt, versleutelt het je bestanden. Hier kun je dan niet meer bij.
  3. Losgeld: de hacker geeft een melding waarin staat dat je moet betalen, vaak in crypto, om weer toegang te krijgen tot bestanden.
  4. Geen garantie: zelfs als je betaalt is er geen garantie dat je de bestanden daadwerkelijk terugkrijgt. Hierdoor kan je flinke schade oplopen.
Ransomware


Herken je deze uitspraken?

In deze digitale wereld is een proactieve aanpak op het gebied van cybersecurity essentieel, dat weet jij ook. Toch herken je vast één van de onderstaande uitspraken:

  • “Computer updaten? Nu even niet hoor, ik ben net bezig. Dat komt later wel.” Je klikt de melding weg en het verdwijnt uit je geheugen.
  • “Wij hebben het nog nooit meegemaakt, dus het zal wel meevallen.” Totdat bijvoorbeeld een medewerker op een verkeerde link klinkt en al je bestanden vergrendeld zijn.
  • “We hebben nu andere prioriteiten, dit komt later wel.” Maar terwijl jij focust op je klanten, groeit het risico op een datalek met je mee.
  • “Waarom zouden ze ons kiezen?” Hackers doen globale routine-onderzoeken om kwetsbaarheden bij organisaties te ontdekken.
  • “We draaien nog prima op het huidige besturingssysteem.” Maar als dat systeem niet meer wordt ondersteund, word je vooral op de lange termijn kwetsbaarder en kun je daarnaast ook nog eens minder efficiënt werken.

Waar kun je beginnen met beveiligen?

Besturingssystemen zoals Windows 11 zijn het fundament van de digitale veiligheid van jouw bedrijf, omdat ze de basis vormen waarop al je applicaties, bestanden en processen draaien. Is je besturingssysteem niet veilig? Dan is niets op je computer echt veilig.

Nu Microsoft heeft aangekondigd de ondersteuning op Windows 10 op 14 oktober 2025 officieel stop te zetten, is een tijdige overgang heel belangrijk. Na deze datum vinden er namelijk geen beveiligingsupdates, foutoplossingen of technische ondersteuning meer plaats.

Ransomware


Hierom moeten beveiligingssystemen altijd up-to-date zijn

1.  Beveiliging vanaf de kern
Windows 11 is ontworpen met Zero Trust in het achterhoofd. Alles — van opstarten tot toegang tot bestanden — wordt gecontroleerd en beveiligd.

2. Sterkere bescherming tegen moderne dreigingen
Denk aan ransomware, phishing, supply chain-aanvallen. Windows 11 bevat standaard tools die veel van deze aanvallen al blokkeren vóórdat ze schade aanrichten.

3. Slimme updates en betere controle
Minder verstoringen, meer zicht op risico’s en sneller aanpakken van kwetsbaarheden.


Wat kun je nog meer doen rondom cybersecurity?

1. Bewustwording onder werknemers vergroten. De meeste cyberaanvallen beginnen met een menselijke fout. Door collega’s te trainen in cyberbewustzijn, verklein je de kans op dit soort fouten enorm.

2. Multi-factor authenticatie (MFA). Alleen een wachtwoord is tegenwoordig niet meer genoeg. Met MFA voeg je een extra beveiligingslaag toe, zoals een code via sms of app. Word je wachtwoord gestolen? Ook dan kunnen hackers niet zomaar inloggen.

3. Netwerkscheidingen. Door je netwerk slim in te richten – bijvoorbeeld aparte netwerken voor werknemers en gasten – voorkom je dat een hacker zich moeiteloos door de hele organisatie kan bewegen. Zo beperk je schade.

4. Regelmatige back-ups maken. Door regelmatig back-ups te maken van je belangrijkste bestanden, kun je snel herstellen zonder te hoeven betalen bij een ransomware-aanval.


Conclusie

Door tijdig nog de stap naar Windows 11 te zetten, zorg je dat jouw bedrijf klaar is voor de dreigingen van morgen. Je investeert niet alleen in technologie, maar ook in rust, controle en toekomstbestendigheid. Hoe je dat allemaal aanpakt? Vraag experts – zoals BizzCon – gerust om meer informatie.

Meer weten over cybersecurity?

Neem vrijblijvend contact op.

[email protected]

085 022 1050